Нови број часописа Мons Аureus

Драган Мрдаковић

Дванаести број смедеревског часописа за књижевност, уметност и друштвена питања Mons Aureus (издавач: Народна библиотека Смедерево, главни и одговорни уредник: Драган Мрдаковић) распоређује прилоге у једанаест блокова – рубрика, и овог пута наглашавајући особену концепцију засновану на покушају да се ускладе полифоност поетика, друштвених и естетичких ставова и тематско-жанровска и значењска кохеренција.
У Орфејевом трагу, поезију објављују Миодраг Павловић, Милутин Лујо Данојлић, Ратко Марковић Риђанин, Раша Перић, Милијан Деспотовић и Боривоје Вукомановић. Новом, први пут објављеном песмом Замишљање раскоши Миодраг Павловић као да је поетички интонирао овај лирски блок: религиозно-рефлексивне песничке интенције остварују се у песмама са јаким, сугестивним сликама, херметичним, погдегде са упливом есејистичког дискурса. Три прозна остварења у Скрипторијуму (Драган Жуљевић, Чедомир Љубичић, Зосим Попац) пример су трију различитих писама -од експеримента са формом у Жуљевићевој Хармоници, преко Љубичићеве фантазмагорије која израста на факту истргнутом из хаоса глобализоване (над)стварности, до лирско-поетичких записа З. Попца.
Аристотелов дурбин доноси следеће прилоге: Дијалошки кодирани текстови Манџукова и Дамјанова Весне Мојсов-Чепишевски, Комуницирање и социјални системи Добривоја Станојевића, Дарови Владете Јеротића Ирене Арсић; о поезији Братислава Р. Милановића пише Мићо Цвијетић, а о роману Нетрпељивост Немање Ротара Иван Радосављевић. У Симпосиону Весна Кешељ разговара са Милошем Кнежевићем (Пропитивање моћи Запада), а Годови су посвећени Лоркиној годишњици (Милосав Мирковић: Незаборавни шпански лаутар Federico Garcia Lorka / 1898 ‡ 1936). Баштина представља необичан етнографски запис Драгана Курузлије Крстовдански обреди. Вера Хорват у Галерији открива знаке времена у делима са Петог бијенала ликовних и примењених уметности смедеревског Центра за културу. У овом броју, Фокус је на једном теолошко-естетичком питању (протојереј Жељко Ђурић: Утицај светости на светлост у православној иконографији). Зоран Јевтовић у критички и полемички интонираном тексту осветљава Мегатрендове таблоидизације јавног мнења Србије (блок За и против). Градимир Стојковић у блоку Добро, намењеном дечјој књижевности, представља избор из дела Милоша Николића.
Већ традиционално, Mons Aureus затвара се рубриком Екслибрис, где Александра Вранеш пише о Катедри за библиотекарство београдског Филолошког факултета и доприносу академика Мирослава Пантића оснивању и развоју ове Катедре.