Амерички кутак – заједнички пројекат НБ „Вук Караџић”, Скупштине града и Америчке амбасаде

Славица Лазић, библиотекар Америчког кутка Народне библиотеке „Вук Караџић” у Крагујевцу

Амерички кутак је настао као пројекат Народне библиотеке „Вук Караџић” у Крагујевцу, канцеларије Јавних послова Америчке амбасаде у Београду и Скупштине града Крагујевца, и 6. маја прославили смо двогодишњицу постојања. Створена је мала библиотека у америчком стилу, са циљем да пружи информације о Сједињеним Америчким државама. У нашим просторијама можете наћи књиге, часописе, видео издања, CD ROM-ове, бесплатан приступ интернету, многобројне програме и помоћ професионалних библиотекара у проналажењу жељених информација (о америчкој књижевности, енглеском језику, образовању, историји, Уставу, економији, праву, уметности…). Поред Крагујевца, овакви центри су отворени и у Београду, Новом Саду, Нишу, Врању, Бујановцу, Подгорици и Суботици. Учлањење у Амерички кутак је бесплатно. Потребно је само понети личну карту (малолетни здравствену књижицу) и једну фотографију.
У Кутку, сваки дан у недељи је одвојен за неки програм: понедељком се деци читају приче, уторак је дан за игре које су типично америчке („Монопол”, „Скребл”, „Хупла”…); среда је посвећена документарцима са различитом тематиком: филмови о сиди, тероризму, познатим женама у новинарству, празницима у Америци; четвртком се студенти окупљају за конверзацију, а петак је посвећен америчким класицима, за које је добијена посебна дозвола за приказивање. Све пројекције почињу у одређено време, а могуће је организовање и додатних пројекција у договору са библиотекарима.
Да би се наши корисници ближе упознали са неким од америчких празника, израђујемо мини изложбе поводом тих празника, као што су Дан Св. Патрика или Ханука, или тематски обележеног месеца. Овакве изложбе служе и да се представе писци, музичари, историчари који су обележили одређене периоде америчке историје. Често је Кутак домаћин предавањима професора из различитих крајева Америке али и наших професора из различитих области који сарађују са Амбасадом, као што су прим. др Петар Боровић, проф. др Александра Вранеш и проф. Милош Којић. У току претходне године угостили смо и две наше познате глумице Раду Ђуричин и Вјеру Мујовић у представи о Силвији Плат, ,,Трун у оку”.
Корисницима је доступан велики број литературе на енглеском и српском језику. Кутак тренутно има близу 1500 наслова различите тематике посвећене праву САД-а, председништву, уметности, пословању, економији, политици, новинарству, музици, спорту, филму али и библиотекарству. Такође се у Кутку могу наћи речници различитих врста, водичи за колеџе, тестови за припрему студија у САД-у TOEFL, GMAT… Посебно место заузимају колекција Библиотека Америке, у којој су заступљени сви значајни амерички писци са својим целокупним делима, попут Марка Твена, Хенрија Џејмса, Теодора Драјзера и других, и енциклопедија Американа у импресивних тридесет томова, где се могу наћи многе информације. Ништа мање важна је и колекција Библиотека Дипломатија која садржи радове Хенрија Кисинџера, Волтера Ајсаксона, Дејвида Халберстама и других.
У оквиру Кутка налази се и посебан део где су смештене књиге за децу, које чине трећину укупног фонда и у великом броју привлаче кориснике млађе популације. У циљу да привучемо што више малишана, осмислили смо програме читања прича и радионица у којима они учествују заједно са библиотекарима Кутка и својим родитељима. Док слушају приче, могу да боје или цртају, а ако су расположени, и они често знају, за узврат, да изрецитују неку песмицу, наравно на енглеском. Уторком се у Кутку играју типичне америчке игре као што је „Монопол” или „Хупла”, при чему библиотекари вежбају енглески језик са својим корисницима, захтевајући пре свега конверзацију на енглеском. За мало старије ту је „Скребл”, игра која захтева познавање језика.
Поред књига могу се наћи најпознатији и најпопуларнији амерички часописи: National Geographic, The Time, Vogue, Reader’s Digest, Business Week, House and Gardening, PC World, Sports Illustrated и други. Добијамо и интернационално издање дневних новина Herald Tribune.
Многи наставници крагујевачких основних и средњих школа доводе своје ђаке да их упознају са библиотеком, па самим тим и Америчким кутком, и тако стичемо велики број чланова. Посебно су интересантне посете нижих разреда основних школа. Они су увек заинтересовани за цртане филмове, интересантне сликовнице и слушање прича, и уколико им изађете у сусрет, сигурно добијате нове чланове. Веома смо им захвални на сарадњи у протекле две године. Они омогућују својим ученицима да стално буду у контакту са дешавањима у библиотеци, прегледају радове које треба послати на наше годишње конкурсе, и пре свега, усађују им свест о томе да је библиотека место где се стичу многа знања.
Библиотекари Америчког кутка константно раде на промовисању својих већ добро познатих програма и организовању нових предавања и презентација. Сваке године, чланови библиотеке учествују у формирању листе књига које ће се поручити, и дају своје предлоге и идеје за даљи рад. (Стављамо их у тзв. Божићну кутију). То се показало као добра идеја за попуњавање фонда савременијим насловима и прилика да својим корисницима омогућимо да пронађу оне наслове до којих је теже доћи.