КОНКУРС ЗА НАЈБОЉУ КРАТКУ ПРИЧУ – УЖИ ИЗБОР

 

Поштовани учесници конкурса и сви заинтересовани,
Жири, који чине Зоран Илић (председник), Весна Тешовић и Ана Јанковић (чланови), окончао је избор за најбољу кратку причу на конкурсу Народне библиотеке Бор.

У периоду од 7. јула до 15. септембра, колико је трајао конкурс, укупно је пристигао 361 рад.
Жири је процењивао 258 прича које су у потпуности одговарале условима конкурса.

Према пропозицијама, након више кругова гласања, жири је свој избор сузио на 11 прича које чине ужи избор и које ће бити објављене у првом наредном броју „Бележнице“, часописа Народне библиотеке Бор. Сви аутори добиће примерак „Бележнице“ на адресу коју су навели у разрешењу шифре.

У ужем избору су следеће приче, без вредносног редоследа, поређане према томе којим су редом пристизале преко форме за пријаву:

1. „Сенка Атанасија Николића“ (шифра: Атанасије11)
2. „Чекаоница смрти“ (шифра: Сутра14)
3. „Баба са сјекиром“ (шифра: Пањ63)
4. „Странци“ (шифра: безверхи1616)
5. „Лопов меког срца“ (шифра: Оги76)
6. „Бука и бес једног капетана“ (шифра: изговор42)
7. „Возови“ (шифра: Чекање12)
8. „Напомена“ (шифра: Афродита27)
9. „Самообмана“ (шифра: психоза54)
10. „Црна овца“ (шифра: Сатори72)
11. „Аларм“ (шифра Термидор10)

У четвртак, 16. октобра 2014. године жири ће саопштити своју коначну одлуку и имена аутора који су добили прву, другу и трећу награду. Конференција за штампу биће одржана у 14 сати у Народној библиотеци Бор.

Најбоље три приче биће објављене и на сајту Народне библиотеке Бор, у петак 17. октобра.
Тада ће, уз кратко образложење жирија, бити објављена и имена осталих аутора чије су приче у ужем избору.

Подсећамо:

1. награда – 20.000 динара
2. награда – 15.000 динара
3. награда – 10.000 динара

У име жирија и библиотекара у Народној библиотеци Бор, захваљујемо свима који су учествовали на конкурсу.

10 мишљења на „КОНКУРС ЗА НАЈБОЉУ КРАТКУ ПРИЧУ – УЖИ ИЗБОР“

  1. Сада сам прочитао расправу, па иако је прошло више месеци, мислим да као аутор морам одговорити на коментаре у којима се износе оптужбе о причи Аларм коју сам на прошлогодишњи конкурс послао под шифром Термидор10.

    Термидор је био један од месеци француског револуционарног календара, који ми је једноставно пао на памет када сам смишљао шифру за причу. Ниједног члана жирија не познајем, нити сам икако могао да шифром сугеришем ишта о свом идентитету. Писца Сашу Стојановића такође не познајем. Он ни на који начин није био умешан ни у писање приче Аларм, нити у њено шифровање.

    Коментари у којима се износе нетачне тврдње неправедно је бацила сенку на моју причу, а без основа уплела у све то и С. Стојановића, наводећи да је то његова прича и да је шифром покушао да стекне предност над осталим учесницима. Чак је поменута и претња судом.

    Отварањем шифара показало се да ниједан навод из оптужби није тачан. Коментар остављам највише како будући посетиоци сајта не би стекли погрешну слику, а и да се неутемељене тврдње о кршењу правила конкурса више не би износиле олако и унапред, без доказа.

  2. Biblioteka Bor raspisala je konkurs za kratku pricu. U propozicijama jasno kazu da autor ne sme sugerisati identitet sifrom. Sifra TERMIDOR10 je termin koji koristi Sasa Stojanovic u svom romanu Poslednji dan boga saturna. Roman je lektorisala Ana Jankovic, clanica zirija, i poznaje sifru TERMIDOR10 koja je u uzem izboru, Kao ucesnik bicu danas na proglasenju i reagovati ako bude izabrana prica ciji je autor jasno sugerisao identitet clanici zirija. Mislim da treba i mediji da budu upuceni

    1. Komentari Vam nisu obrisani, kao što vidite, samo su čekali odobrenje – jer su pojedini komentatori sebi dozvoljavali da ovde vređaju žiri i druge učesnike konkursa. I to – nepotpisani, kao i Vi.
      Saša Stojanović nije dobio nagradu, ne znam da li je konkurisao, priče jesu pod šifrom, a pojam „termidor“ je opštepoznati pojam koji mogu da koriste i druge iole obrazovane osobe i uopšte nije nikakvo intelektualno vlasništvo pomenutog.
      Ako ste bili na konferenciji za štampu, verujem da ste sada umireni iako možda i razočarani.
      Ana Janković

  3. Komentar mi je obrisan ali cu cekati sutra na konferenciji za stampu da li ce sifra TERMIDOR10 biti nagradjena pa cemo na sud. Propozicije ne dozvoljavaju da se sifrom sugerise autor, a Sasa Stojanovic u romanu Poslednji dan boga satrurna koristi izraz TERMIDOR. Roman je lektorisala Ana Jankovic, clanica zirija. Vidimo se clanovi zirija na konferenciji.

  4. Naglaseno da sifra ne treba da sugerise autora.Sifra TERMIDOR10 jeste pojam iz romana Sase Stojanovica, koji je clan zirija ana Jankovic, lektorisao. Opet namestaljka i krsenje pravila.Kao pre dve godine. Sud ovaj put.

  5. Sprema se prevara, opet. Naglaseno da sifra ne treba da sugerise autora.Sifra TERMIDOR10 jeste pojam iz romana Sase Stojanovica, koji je clan zirija Ana Jankovic, lektorisala. Opet namestaljka i krsenje pravila.

  6. Занима ме у колико сати је конференција (за штампу), и да ли могу да присуствујем, као један од учесника конкурса?

  7. Poruku sam greskom ostavio na proslom konkursu.
    Po slanju poruke, setio sam se da sam napisao nepotpunu adresu,
    tj. ulicu, a zaboravio sam Beograd.

    Da li sam diskvalifikovan zbog ovoga zbog nepotpunih podataka?

    Jedna sugestija: sajt bi mogao da bude malo pregledniji, nismo svi „hakeri“!

Затворено за коментаре.