Семинар о вештачкој интелигенцији у библиотечко-информационој делатности

У оквиру сталног стручног усавршавања, у Народној библиотеци Бор 2. октобра одржан је акредитовани семинар за библиотекаре јавних библиотека на тему „Вештачка интелигенција и библиотечко-информациона делатност: иновативни алати за
разноврсну примену у дигиталној ери – тренутно стање и перспективе“. Семинар су осмислили аутори из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ Београд, др Адам Софронијевић, Дејана Каваја и Драгана Јанковић.
Семинар је похађало 45 полазника: 14 из Народне библиотеке Бор, 9 из Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“ Неготин, 8 из Народне библиотеке Мајданпек, 2 из Јавне библиотеке Бољевац, 5 школских библиотекара и 1 из библиотеке Техничког факултета.
О примени вештачке интелигенције у библиотечко-информационој делатности говорила је колегиница Дејана Каваја Станишић. Полазници семинара су се упознали са иновативним алатима који могу имати примену у области библиотекарства и бити од користи у свакодневном раду. Охрабрени су да истраже могућности које вештачка интелигенција нуди и препознају оно што може бити цврсисходно и за библиотекаре и за кориснике.