Кинотека у библиотеци

Петак, 31. мај, 19 сати

Представљање књиге Живојин Павловић, часописа Кинотека и других издања Југословенске кинотеке у Београду. Гости библиотеке биће Радиша Цветковић, помоћник директора за приказивачку и издавачку делатност и руководилац библиотеке и Јован Марковић, извршни уредник часописа Кинотека и један од уредника филмског програма.

Живојин Павловић (1933-1998) – један од најзначајнијих српских и југословенских редитеља, представник тзв. црног таласа, чији филмови, међу којима је и филм На путу за Катангу, снимљен у Бору, не престају да привлаче пажњу и интересовање регионалних и европских филмских стручњака и филмофила подједнако; вишеструко награђивани романописац, приповедач, есејиста, теоретичар филма. Четврт века након његове смрти, кинотеке у Србији и Словенији удружиле су се ради састављања монографије која осветљава различите аспекте Павловићевог богатог стваралашта.

Осим о монографији, разговараћемо и о месечнику Кинотека, који Југословенска кинотека издаје од 2017, а који ће за филмску уметност заинтересовани корисници Народне библиотеке Бор убудуће моћи да читају и у Бору.

Добродошли